luni, 16 noiembrie 2009

Strazile au fost recucerite de cainii vagabonzi

La patru ani dupa campania de strangere a maidanezilor, strazile au fost recucerite de cainii vagabonzi

> In Bucuresti, dar si in alte mari orase ale tarii, cainii fara stapan sunt iarasi o prezenta obisnuita la fiecare colt de strada. Dupa o campanie care ne-a facut de rasul lumii, dupa scandaluri legate de adaposturile pentru animale si fundatiile pentru protectia acestora, maidanezii au reaparut si numarul lor este in continua crestere.

> Razboiul iubitorilor de animale cu echipele de la Ecarisaj s-a reaprins, iar numarul persoanelor muscate de caini fara stapan a ajuns la peste 6.000 pe an.

> �Cu un personal redus, ajutati rareori de jandarmi pentru a nu fi agresati de cetateni, hingherilor le este practic imposibil sa prinda cei peste 50.000-60.000 de caini din Bucuresti.

Numai in luna iunie au fost colectati 1.500 de caini, din care 10a, cei din cauza carora am primit reclamatiile, s-au intors pe strazi�, concluzioneaza Simona Panaitescu, director al Asociatiei pentru Supravegherea Animalelor.

> Desi numarul solicitarilor primite la Ecarisaj a crescut vertiginos, se gasesc destui care sar in ajutorul cainilor fara stapan, dar nu-si asuma responsabilitatea pentru acestia.

Campania de adunare a cainilor maidanezi demarata de Traian Basescu reusea in 2001 sa elibereze Bucurestiul de 47.916 de caini fara stapan. La doar patru ani, lucrurile au revenit la �normal�, cifra persoanelor muscate crescand de la o zi la alta, iar zone intregi au devenit inaccesibile din cauza comunitarilor.

In conditiile in care la Administratia pentru Supravegherea Animalelor (ASA) din Bucuresti sunt inregistrate zilnic 30-40 de reclamatii, iar pe strazi au aparut zeci de mii de �comunitari�, Capitala este departe de a garanta siguranta unei plimbari pe strada, darmite de a atinge un minim standard de civilizatie urbana.

Culmea ironiei este ca majoritatea cainilor vagabonzi sunt �cu acte in regula�, tatuati, unii s-au plimbat de cateva ori cu masina hingherilor si, in lipsa unei legislatii adecvate, se intorc pe strazi adoptati de asociatii, fundatii pentru protectia animalelor sau persoane fizice.

2 comentarii: